Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajmosás

 A közhiedelemben él egy olyan elképzelés, hogy a haj mindenféle beavatkozás nélkül egy idő után saját magától tisztulni kezd, így hosszú távon megspórolható a hajmosás. Példaként szokták erre felhozni a raszta hajat, miszerint az is úgy jön létre, hogy hosszú ideig nem mossák, és a mosás pedig tönkreteszi a rasztafürtöket. Lássuk, mi az igazság!


A raszta hajat ugyanúgy mosni kell, mint bármilyen más hajat, hiszen különben büdös lesz és kellemetlen tapintatú. E frizura lényege a tupírozás, és a fésülködés mellőzése. Ha jobban belegondolunk, logikusnak tűnik, hogy nem a víz hiánya élteti a divatos csimbókokat, hiszen ha ez így volna, egy kiadós nyári zápor után eltűnne a rasztafrizura az utcákról.

A másik állítás sem helytálló. A haj saját magától nem képes a tisztulásra, ehhez legalábbis vízre, de samponra vagy a nagyanyáink által alkalmazott zsíroldó hatású citromlére, ecetre is szükség van. E hiedelem igazságtartalma abban rejtőzhet, hogy a haj egy bizonyos szint felett már nem tűnik piszkosabbnak, mint annak előtte, hiszen ha egyszer maximálisan telítődött zsírral, füsttel, miegymással, akkor már nem képes több szennyező anyagot felvenni.


Nem moshatom naponta?

A civilizált világban, nagyvárosi életforma mellett a haj számtalan szennyező anyagnak van kitéve: cigarettafüst, szmog, kipufogógáz, korom, stb. Ezért a korábbi nézet, mely szerint 7-10 naponta elegendő egy hajmosás, ma már nem praktikus, így a legtöbb városi ember hetente kétszer-háromszor mos hajat.

Van olyan is, aki csak akkor érzi jól magát a bőrében, ha ennél gyakrabban, akár minden nap hajat mos. Sokan mondják, hogy a gyakori hajmosás károsítja a hajat, és fokozza a zsírosodást. Szerencsére ez nem tökéletesen igaz. A hajat elsősorban a hajszárító és egyéb hajformázó eszközök (pl. sütővas) károsítják, így gyakori hajmosás esetén ajánlott ezek használatát a minimálisra csökkenteni, és a hajszárítót ilyenkor is legalább 10 cm-re tartani a hajszálaktól.

A zsírosodást két tényező fokozza. Az egyik a fejbőr masszírozása a hajmosás során, ugyanis ez mechanikusan ingerli a hajszálak gyökerénél elhelyezkedő faggyúmirigyeket, és fokozott termelésre serkenti azokat. A másik a tömény, hígítatlan sampon alkalmazása, ez ugyanis vegyi úton váltja ki ugyanezt a hatást. A megoldás tehát gyakori hajmosás esetén a sampon felöntése vízzel, és az óvatos tisztítás, masszázs nélkül.
 
 
By: Lolii :]]

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.