Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajápolás

 Ki ne kívánna magának ideálisan szép hajat? Selymesen fénylőt, könnyen fésülhetőt, rugalmast, puhát, természetes hullámokkal. Ez ma már nem lehet gond ­ gyengéd ápolással elérhető.

A helyes hajápolás a mosással kezdődik. Válasszunk hajtípusunknak megfelelő különösen kímélő sampont. Csak lúgmentes, semleges, esetleg enyhén savas sampont használjunk, mely nem roncsolja a hajat és megőrzi a fejbőr savas köpenyét. Ma már kaphatók kiváló lúg- és szappanmentes, természetes alapanyagú termékek, melyeket a haj állapotának megfelelő különböző, nagy hatékonyságú gyógynövény-, illetve növényi kivonatokkal egészítenek ki.

TIPPEK SZÁRAZ FEJBŐRRE

A hajmosás gyakorisága is egyénileg változó. Száraz fejbőr esetén a ritkább, míg olajos-zsíros fejbőr esetén a gyakoribb hajmosás ajánlott. Ha szükséges, a kímélő samponnal történő mindennapos hajmosás sem lehet káros. Az óvatos hajmosás megakadályozza a haj összekuszálódását. Különösen fontos az alapos öblítés, mivel a sampon marad ványai fénytelenné teszik a hajat. A víz hőmérséklete legyen kellemes (ne túl forró), hogy ne vegye igénybe a fejbőrt és a hajat. Egyedül csak samponnal nem lehet eredményt elérni. A hajmosás utáni hajápoláshoz kaphatók különböző termékek, például hajöblítők, kondicionálók, pakolások. Ezek olyan hatással vannak a hajra, mint a nappali krémek az arcra: simává teszik és védik a környezet káros hatásaitól.

A SZÜKSÉGES PLUSZ

A hajápolók elsősorban növényi fehérjét, pantenolt és megfelelően ápoló hatóanyagokat tartalmaznak, melyek gondoskodnak arról, hogy a külső pikkelyréteg ne tapadjon a hajtőhöz. A sima felszín által a külső káros befolyások számára kisebb az érintkezési felület és erősebben visszaveri a fényt. A haj szépen csillogó, jó fogású, könnyen fésülhető és formázható lesz.

Az öblítőkből keveset masszírozzon a nedves hajba és rövid hatóidő után alaposan öblítse ki.

Vannak olyan hajápolók, melyek elsősorban megelőző védelmet nyújtanak a haj számára: ilyenek az intenzív ápoló hajpakolások az igénybe vett hajra. Kúraszerű használatukkal minden hajmosás után jobban fésülhetővé válik a haj, hatásuk tartós és intenzív. Kisimítják a haj felszínét, a haj pikkelyrétegének apró egyenetlenségeit és csökkentik a súrlódási ellenállást. Csökken a haj mechanikus igénybevétele.

A kondicionáló összetevők mellett elsősorban az ápoló növényi zsíranyagok azok, melyek a hajat újra puhává, rugalmassá és fénylővé teszik. A hajpakolások hatása tartósabb, 3-4 hajmosást is kibírnak. A pakolást legalább 10 percig kell a hajon hagyni. A meleg növeli a regeneráló hatást. Fedje be haját műanyag fóliával (nejlonnal) és tekerjen rá megmelegített törölközőt. A hatóidő letelte után alaposan öblítse le, mivel a maradványai nehézzé teszik a hajat.

HAJMOSÁS UTÁN

A nedves haj különösen érzékeny a mechanikus behatásokra. Ezért nagyon óvatosan kell vele bánni, tehát sosem szabad túl erősen dörzsölni a törölközővel.

Mosás és öblítés után a hajat gyengén nyomkodjuk ki, majd tegyünk rá meleg törölközőt. A törölköző felszívja a nedvesség nagy részét, tehát nem szükséges dörzsölni. Utána ritka fogú fésűvel óvatosan fésüljük át hajunkat. A fésülést a hajvégeknél kezdjük és fokozatosan haladjunk felfelé a fejbőrig, különösen hosszú haj esetén. Nagyon fontos, hogy a fésű és a kefe felszíne sima legyen, mert így nem roncsolja a hajat.

A hajszárítóval ne fújjunk túl forró levegőt hajunkra és túl nedves hajhoz se használjuk. Az alacsonyabb hőmérséklet kíméletesebb a haj és a fejbőr számára is. Kétségtelenül legjobb, ha hajunkat a levegőn szárítjuk, amikor csak lehet, kényeztesse haját ilyen módon.

GYÓGYNÖVÉNYEK A HAJRA

 • Csalán: hatásos korpaképződés és hajhullás ellen, gondoskodik arról, hogy a haj könnyen fésülhető legyen.
 • Vadgesztenye: szabályozza a verejtékmirigyek működését. Hatóanyagai elsősorban a száraz hajra való samponokban találhatók; azt lazábbá, puhává varázsolják.
 • Henna: különösen kímélő ápoló- és hajszínező szer. A haj sima, puha, könynyen formálható és gyönyörűen csillogó lesz tőle.
 • Kamilla: a legsokoldalúbb szépítőszerek egyike. A kamillás sam pon különösen a finom, vékony szálú hajra ajánlott. Erősíti a haj szerkezetét, rugalmassá, csillogóvá teszi.
 • Jukka: saponint tartalmaz, mely természetes habképző.
 • Manuka: mint a teafa, alkalmas a viszkető fejbőrre.
 • Bojtorján: egy régi, népi gyógyászatban használt növény gyökere, hajhullás, ekcéma, sömör és száraz fejbőr ellen használatos.

PROFI MÓDON HAJAT MOSNI

 • Takarékoskodjunk a samponnal. A haj tisztulása már a hab képződésekor elkezdődik. A tiszta haj öblítéskor "csikorog".
 • Tegyük a sampont tenyerünkre és gyengéd mozdulatokkal oszlassuk el a nedves hajon. Majd mossuk le, készítsünk magunknak turbánt és hagyjuk, hogy hajunk a turbánban száradjon meg.

   

  By: Lolii :]]

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.